Ortopediingeniør – en viktig yrkesgruppe innen ortopedi

30 mai 2023
Eivind Øi

Ortopedi er en gren av medisinen som omhandler diagnostisering, behandling og forebygging av lidelser knyttet til bevegelsessystemet og skjelettet. Ortopediingeniøren spiller en viktig rolle i denne prosessen. Dette yrket har eksistert i over 100 år og har utviklet seg i takt med teknologiske fremskritt innen helseindustrien.

Ortopediingeniør

Hva gjør en ortopediingeniør?

En ortopediingeniør er en fagperson som spesialiserer seg på utvikling, design og produksjon av ortopediske hjelpemidler. Dette inkluderer alt fra proteser, ortoser, skinner og utstyr til gips og støpteknikker. Hjelpemidlene blir laget etter individuelle behov, og ortopediingeniøren tar hensyn til hver enkelt pasients fysiske form, aktivitetsnivå og livsstil.

Ortopediingeniøren samarbeider tett med ortopediske kirurger, fysioterapeuter og ergoterapeuter for å sikre at utstyret som blir produsert er av høy kvalitet og fungerer optimalt. De tar også ansvar for å teste utstyret og gjennomføre tilpasninger om nødvendig.

Hvordan kan en ortopediingeniør hjelpe deg?

En ortopediingeniør kan hjelpe deg dersom du lider av en skade eller lidelse som påvirker din bevegelsesevne og livskvalitet. Ortopediingeniøren kan, i samarbeid med tanke på andre helsepersonell, gi deg råd om hvilke hjelpemidler som vil passe deg best.

For eksempel, dersom du har behov for en protese etter kirurgi eller amputasjon, vil ortopediingeniøren ta mål av deg og sørge for at protesen passer perfekt. På samme måte kan en ortopediingeniør hjelpe deg med å tilpasse ortoser og skinner dersom du lider av plager som skjevhet i ryggen, nakkesmerter eller kneproblemer.

Hva kreves for å bli ortopediingeniør?

For å bli en ortopediingeniør kreves det vanligvis en bachelorgrad innen biomekanikk, ortopedisk teknologi eller en lignende utdannelse. I tillegg til grunnleggende kvalifikasjoner, må ortopediingeniører også tilegne seg spesialkunnskap gjennom praktisk arbeid og videreutdanning i bransjen.

For å lykkes som ortopediingeniør er det viktig å ha et vell av ferdigheter, inkludert teknisk kompetanse, kreativ tenkning og gode samarbeidsevner.

Ortopediingeniører spiller en viktig rolle i livene til personer med skader og lidelser som påvirker bevegelsesevnen. Disse fagfolkene er med på å utvikle, designe og produsere ortopediske hjelpemidler som gir pasientene muligheten til å leve et normalt og aktivt liv. Med en stadig økende befolkning av eldre mennesker i verden, vil behovet for ortopediingeniører fortsette å øke i årene som kommer. Du kan lese mer om ortopedi her: https://www.tov.no/ 

Flere nyheter