Neglesoppbehandling: Hvordan blir man kvitt det

03 mai 2023
Eivind Øi

Neglesopp, også kjent som onykomykose, er en vanlig og plagsom tilstand som påvirker neglene på tærne eller fingrene. Det kan føre til gulning, fortykning og ødeleggelse av neglen, samt smerte og ubehag. Neglesopp behandling kan være vanskelig, men det finnes flere gode alternativer tilgjengelig.

Hva forårsaker neglesopp?

Neglesopp forårsakes av soppinfeksjoner, vanligvis fra dermatofytter, som trives i varme og fuktige områder som omkranser tåneglene. Risikofaktorer for neglesopp inkluderer dårlig hygiene, overdreven svette, skader på neglene, nedsatt immunsystem, aldring og genetisk disposisjon.

Hvordan kan neglesopp behandles?

Det finnes flere behandlingsalternativer for neglesopp, inkludert hjemmebehandling og profesjonell behandling.

Hjemmebehandling

Hjemmebehandling kan inkludere å påføre antifungal krem eller neglelakk, som kan kjøpes over disk på apoteket. Det kan også hjelpe å holde neglene rene og tørre, samt å klippe og file neglene regelmessig for å forhindre spredning av infeksjonen.

Profesjonell behandling

Profesjonell neglesopp behandlig kan inkludere å påføre antifungal medisiner direkte på neglene, eller å ta oral medisin som skal bekjempe infeksjonen fra innsiden av kroppen. Laserbehandling kan også brukes for å ødelegge soppinfeksjonen, selv om det er en dyrere og mindre vanlig behandlingsmetode.

Neglesopp behandling

Forebygging av neglesopp

Forebygging av neglesopp inkluderer å opprettholde god hygiene, inkludert å holde føttene tørre og rene, og unngå å dele sko og negleutstyr med andre. Det kan også hjelpe å bruke åpne sko og bomullsokker for å fremme luftsirkulasjonen og unngå overdreven svette.

Neglesopp er en vanlig og plagsom tilstand som kan være vanskelig å behandle. Hjemmebehandling og profesjonell behandling kan hjelpe til med å bekjempe infeksjonen, men det er også viktig å forebygge infeksjonen ved å opprettholde god hygiene og unngå å dele negleutstyr. Hvis du mistenker at du har neglesopp, bør du oppsøke en lege eller fotterapeut for å få riktig diagnose og behandling. Å behandle neglesopp på en tidlig fase kan bidra til å hindre spredning og unngå mer alvorlige tilstander.

Flere nyheter