Foringsløsninger for bedrifter

21 august 2023
Eivind Øi

editorial

Bedrifter må sørge for at dyrene i deres omsorg har riktig næring for å holde seg sunne og produktive. En viktig del av dette er å finne de beste foringsløsningene. Det finnes flere muligheter, hver med sine fordeler og ulemper, og i denne artikkelen vil vi dekke noen av de mest populære foringsløsninger på markedet.

Kraftfôr eller fôrpellets?

Kraftfôr er vanligvis en billigere løsning enn fôrpellets. Kraftfôr blir laget av mais, havre og andre kornsorter og solgt i poser. Det kan være en god løsning for sauer og kyr som er på beite om sommeren.

Imidlertid kan kraftfôr være litt vanskeligere å håndtere enn fôrpellets. Kraftfôr kan falle ut av trauet når dyr spiser. Fôrpellets, på den annen side, er en matpellet som beholder sin form, selv når den er fuktig.

Fôrpellets kan også inneholde de rette mengdene av mineraler og vitaminer for ditt dyr, noe som gjør det lettere å gi dem en balansert diett. Bedrifter bør vurdere kostnadene ved kraftfôr og fôrpellets, både når det gjelder pris per pose og mengden nødvendig for å mate alle dyrene.

foringsløsninger

Automatiske fôringssystemer

Bedrifter som driver store fjøs eller dyreavlsprogrammer kan finne det vanskelig å mate alle dyrene manuelt. Automatiske fôringssystemer kan hjelpe med dette.

Automatiske fôringssystemer er vanligvis drevet av en sentral datamaskin, og de leverer nøyaktig mengde mat til hver av dyrene som de trenger. Disse systemene er nyttige for de som trenger å mate et stort antall dyr, og de sparer også bedriften for tid og penger i det lange løp.

Imidlertid kan automatiske fôringssystemer være en dyr investering. De krever installasjon og vedlikehold, og de er ofte utilgjengelige for mindre gårder eller bedrifter med færre dyr.

Siloer og transportløsninger

Siloer kan være en god løsning for bedrifter som trenger å lagre store mengder fôr. Siloer kan installeres over bakken eller under bakken, og de kan tilpasses bedriftens spesifikke behov.

Bedrifter som trenger å flytte fôr fra ett sted til et annet, eller mate dyrene på forskjellige steder, kan vurdere å investere i en transportløsning. Disse er vanligvis trenge pickup trucks med spesielle påhengere. Transportløsninger kan være større investeringer, men de kan også spare bedriften for tid og penger på lang sikt.

Valg av riktig foringsløsning kan bidra til å forbedre helsen og produktiviteten til dyrene dine, samtidig som det kan spare deg for tid og penger på lengre sikt. Bedrifter bør nøye evaluere behovene sine, vurdere kostnadene og mulighetene, og velge foringsløsningene som best passer deres virksomhet.

Flere nyheter